(© Archiwum Polskapresse)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Z Cezarym Duszczykiem, właścicielem Starej Herbaciarni w sąsiadujących Świętochłowicach, rozmawia Łukasz Respondek

Jaka jest różnica między herbatą kupowaną w torebkach, a tą naturalną, którą można kupić tylko na wagę?

Herbata w torebkach posiada barwniki, miał i chemię. Sprzedawana na wagę jest całkowicie naturalna. Zawiera składniki, które po zaparzeniu można spokojnie skonsumować. To np. listki jeżyn, melisa, kawałki jabłek, kardamon, skórki z pomarańczy, róża i hibiskus. A przy zachowaniu receptury parzenia ma lecznicze właściwości: są herbaty polecane dla osób ze zmianami nowotworowymi i wpływające na odporność organizmu oraz uspokajające i poprawiające trawienie.

Jak powinno wyglądać właściwe parzenie herbaty?

W Japonii przygotowuje się ją przez cztery godziny. I nie wolno się wtedy odzywać, bo Japończycy wierzą, że wtedy psuje się smak, właściwości i aromat herbaty. W naszych warunkach wygląda to nieco inaczej. Parzenie herbaty zielonej powinno się odbywać w konkretny sposób: woda musi mieć temperaturę około 70 stopni, a proces parzenia powinien trwać od 2 do 3 minut. Pozostałe herbaty parzy się w temperaturze 95 stopni przez około 8 minut. Herbatę powinno się pić naturalną, bez cukru i alkoholu.

Gastronomia

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w Polityce Prywatności. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!