18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Symbole Wigilii

Redakcja
Polskapresse
Nasi przodkowie wyznawali zasadę, że w wigilię trzeba się najeść do syta, bo tylko to uchroni spożywających wieczerzę od głodu i niedostatku w następnym roku. Do zakończenia kolacji, poza gospodynią, która przynosiła kolejne potrawy, nie należało wstawać od stołu ani odkładać nań łyżek, ażeby w domu jadła, a jego domownikom zdrowia nie zabrakło.

Czytaj także: Doskonałe przepisy wigilijne

Symbole wigilii:

Mak - był symbolem płodności.

Potrawy z miodu - miały zapewnić biesiadnikom przychylność sił nadprzyrodzonych.

Ryba - symbol płodności i odradzającego się życia, miała przypominać o chrzcie, zmartwychwstaniu i nieśmiertelności.

Potrawy z ziarna zbóż (np. pierogi) - miały być gwarancją pomyślności w nadchodzącym roku.

Zboże uznawane było za symbol płodności i odradzania się życia;

Grzyby (są w farszu)- według wierzeń ludowych ułatwiały kontakt ze światem zmarłych.

Kapusta - jej spożycie miało sprawić, że cała przyroda po zimowym uśpieniu na nowo obudzi się do życia;

Groch - miał chronić przed chorobami, a w połączeniu z kapustą gwarantował urodzaj.

Wedle tradycji ma ich być dwanaście.

Jakie - to zależy od indywidualnych upodobań i regionu.
Jedno nie ulega wątpliwości - wszystkie potrawy serwowane na wigilijnym stole muszą być postne.
Stały jest też zestaw produktów, z których są one przygotowywane, wszystkie są płodami lasów, pól, ogrodów, rzek i stawów.
A zatem: różne gatunki kasz i mąki, kiszona kapusta i groch, grzyby, ryby, mak i miód, suszone warzywa i owoce.

Podstawą wieczerzy wigilijnej jest postna zupa. Może być to barszczyk czerwony z uszkami z nadzieniem grzybowym, żur, zupa grzybowa albo rybna.
Niektórzy podają w tym dniu zupę makowo-migdałową.

Mimo tak zdawałoby się ubogiego zestawu produktów do wykorzystania, możliwości wigilijnych potraw jest wiele. W tym roku mamy jeszcze dość czasu, aby zaserwować gościom coś specjalnego. Mogą to być na przykład słodkie pierożki z nadzieniem makowym albo wigilijny pstrąg zamiast tradycyjnego karpia.

Zwyczaj niejadania mięsa w przeddzień Bożego Narodzenia, odziedziczony po pogańskich przodkach, związany jest z prastarym wierzeniem, że człowiek i zwierzę stanowią jedną rodzinę. W ten dzień od wieków zwierzęta cieszyły się szczególnymi względami. Częstowano je potrawami wigilijnymi, wierząc jednocześnie, że w nocy z 24 na 25 grudnia mieszkańcy obór i stajni przemawiają ludzkim głosem.

Każda z wigilijnych potraw, łącznie z symbolizującym jedność opłatkiem - którym na znak jedności łamiemy się na wstępie wieczerzy, miała określoną symbolikę. Dlatego aby zaskarbić sobie zdrowie, siłę i dostatek urodzaju na przyszły rok, w wigilię trzeba było spróbować wszystkiego.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto