Ciasto z rosą, poparaniec i inne smakowite wypieki
Tort mandarynkowy Poleca Dorota Pruszyńska z Koła Gospodyń Wiejskich w ZłakowieSkładniki 125 g cukru 125 g margaryny 160 g mąki 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jaja 1/2 paczki płatków migdałowych 2 puszki mandarynek 500 ml kremówki 36% 2 śmietanki fix Wykonanie: Margarynę, cukier, jajka, proszek, mąkę ucieramy, a następnie wylewamy do blaszki. Na wierzchu układamy pianę ubitą z 3 białek, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 45 minut. Uwaga: wypiekamy dwa takie placki (proporcje składników są podane na jeden). Następnie śmietanę ubijamy ze śmietanką fix, mieszamy z mandarynkami i przekładamy placki. Trochę wyrobionej masy zostawiamy do dekoracji. Tort można udekorować fantazyjnie - patrz zdjęcie. Niezbędnym elementem dekoracji są mandarynki. Przepis można modyfikować. Na przykład zamiast mandarynek można użyć pomarańczy. I wtedy będziemy mieli tort pomarańczowy lub też tort truskawkowy, brzoskwiniowy itd.