Przepisy pań z kół gospodyń wiejskich - zupy, sosy, pierogi, sałatki
Sos kurkowy Polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Łapinie Składniki 30 dkg kurek (świeżych w sezonie lub mrożonych) 1 cebula 1 szklanka wody 1 szklanka śmietany 36-procentowej sól, pieprz olej Wykonanie Kurki starannie myjemy i w całości lub posiekane podsmażamy na patelni razem z cebulką. Dodajemy szklankę gorącej wody, mieszamy i dusimy. Następnie dodajemy szklankę śmietany. Wszystko mieszamy i dusimy kolejną chwilę. Na koniec przyprawiamy sos solą i pieprzem do smaku. Sos kurkowy jest pysznym dodatkiem do wielu dań, wybornie smakuje zwłaszcza z pieczonymi mięsami i rybami. Przy okazji dodajmy, że kurki są cenione przede wszystkim ze względu na ich aromat, smak oraz twardość i chrupkość. Najsmaczniejsze są młode, zdrowe owocniki, które można przyrządzać na wiele sposobów.