Przepisy pań z kół gospodyń wiejskich - zupy, sosy, pierogi, sałatki
Czernina Polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Koźminie Składniki dowolna ilość mięsa z gęsi lub kaczki oraz podroby 4 marchewki 1 pietruszka trochę selera suszone owoce: jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie (mogą być z kompotu) 2 jajka 4 łyżki mąki ok. 3 szkl. krwi kaczki lub gęsi sól, cukier, ocet Wykonanie Z mięsa, podrobów, warzyw i suszonych owoców gotujemy rosół (2-3 litry). Pół szklanki gorącego rosołu wlewamy do krwi i do tego dodajemy 2 łyżki mąki, dobrze to mieszamy, by nie utworzyły się grudki. Powstały roztwór wlewamy do gorącego rosołu i gotujemy. Pozostałe 2 łyżki mąki, 1 całe jajko i 1 żółtko ucieramy na jednolitą masę i łyżką nakładamy małe kluseczki do zagotowanej zupy. Przyprawiamy do smaku solą, cukrem, ewentualnie octem. Czy wiesz, że? Czernina, zwana również czarną polewką, jest tradycyjnym staropolskim daniem.