Przepisy pań z kół gospodyń wiejskich - zupy, sosy, pierogi, sałatki
Sznycle ziemniaczane Polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kaczkowie Składniki 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1 nieduża cebula 3 łyżki mąki sól pieprz olej Wykonanie Umyte i obrane ziemniaki przemielamy przez maszynkę lub ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy obrane ze skorupki i umyte jajko, mąkę, drobno posiekaną cebulę, sól i pieprz do smaku. Wszystko musimy dobrze wymieszać. Formujemy sznycle (w kotlety) i smażymy na rozgrzanym oleju. Dobra rada dla osób przyrządzający sznycle: aby masa nie przywierała do rąk, smarujemy dłonie olejem. Sznycle można podawać z buraczkami. Cenna rada: Ziemniaki obieramy możliwie jak najcieniej, bowiem bezpośrednio pod warstwą skórki znajdują się najcenniejsze składniki odżywcze: białko, witaminy, sole mineralne. Ponadto - im bliżej środka bulwy, tym więcej skrobi. Czy wiesz, że? Sok z ziemniaków ma np. właściwości zobojętniające kwasy. W Niemczech jest powszechnie stosowany jako środek przy niestrawnościach - w domu można go zrobić w sokowirówce z dwóch obranych ziemniaków.