18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zupa brzadowa

Poleca Wioletta Kos z Koła Gospodyń Wiejskich...
fot. R.Kościelniak

Przepisy pań z kół gospodyń wiejskich - zupy, sosy, pierogi, sałatki

Zupa brzadowa Poleca Wioletta Kos z Koła Gospodyń Wiejskich w Łebczu Składniki 2 litry wody pół kg świeżych śliwek (najlepiej węgierek) pół kg świeżych gruszek pół kg świeżych czereśni 5 żółtek szklanka mąki szczypta soli Wykonanie Przygotowanie tradycyjnej zupy brzadowej (tak na Kaszubach mówi się na zupę owocową) rozpoczynamy od wykonania ciasta na kluski. Oddzielamy żółtka od białka. Następnie mieszamy je ze szklanką mąki i dodajemy szczyptę soli. Ciasto musi być lejące. Zagotowujemy wodę. Do wrzącej wody wlewamy łyżką ciasto, tak by tworzyły się kluski. Gotujemy je przez pięć minut. Po tym czasie do garnka wrzucamy śliwki, gruszki oraz czereśnie (najlepiej bez pestek). I gotujemy przez kolejne pięć minut. Zupę na wigilijny stół można podawać na ciepło lub wystudzoną. To tradycyjne danie podawane w ten szczególny wieczór na Kaszubach.

Zobacz również

Tak było na trybunach na meczu GKM Grudziądz - Unia Leszno. Zobacz zdjęcia

Tak było na trybunach na meczu GKM Grudziądz - Unia Leszno. Zobacz zdjęcia

25. edycja Letniego Festiwalu Opery Krakowskiej już w maju

25. edycja Letniego Festiwalu Opery Krakowskiej już w maju

Polecamy

Zaskakujące pesto z pokrzywy. Poznaj przepis na bombę witaminową i smaczny dodatek

Zaskakujące pesto z pokrzywy. Poznaj przepis na bombę witaminową i smaczny dodatek

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia

Najsmaczniejsze szparagi z patelni. Z tym przepisem każdy sobie poradzi

Najsmaczniejsze szparagi z patelni. Z tym przepisem każdy sobie poradzi