MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko...
fot. ivabalk/pixabay.com

Co zrobić, żeby grill był zdrowszy? Te metody polecają dietetycy. Zobacz najlepsze sposoby na przygotowanie pysznych dań z grilla

Używaj marynat

Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko poprawia jego walory, ale przede wszystkim hamuje niekorzystne reakcje, które prowadzą do powstawania w nim rakotwórczych związków.

Najlepiej używaj marynaty, a oprócz ziół i przypraw korzennych uwzględniaj w niej jakikolwiek alkohol, nawet ten mocny. Marynatę stosuj w ilości ok. 125 ml (1/2 szklanki) na 0,5 kg mięsa. Dobrze wchłaniają ją produkty takie jak ryby, owoce morza (np. krewetki), grzyby i bakłażany – na ich zamarynowanie potrzeba mniej czasu.

Aby poprawić przenikanie składników smakowych do mięsa, można ponacinać jego powierzchnię nożem.

Zobacz również

Uczniowie z całej Opolszczyzny rywalizowali w Kluczborku podczas Korczakiady

Uczniowie z całej Opolszczyzny rywalizowali w Kluczborku podczas Korczakiady

Oni rządzą Cerkwią Prawosławną w Polsce! Sprawdź, gdzie się urodzili i kim są

Oni rządzą Cerkwią Prawosławną w Polsce! Sprawdź, gdzie się urodzili i kim są

Polecamy

Zachwycająca tarta z truskawkami i mascarpone. Zniknie do ostatniego okruszka

Zachwycająca tarta z truskawkami i mascarpone. Zniknie do ostatniego okruszka

Prawdziwa miłość to coś więcej, niż zakochanie. Jak rozpoznać wyjątkowe uczucie?

Prawdziwa miłość to coś więcej, niż zakochanie. Jak rozpoznać wyjątkowe uczucie?

Światowy Dzień Hamburgera. Wraca moda na fast foody!

Światowy Dzień Hamburgera. Wraca moda na fast foody!