MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C (miechunka...
fot. bialasiewicz/123rf.com

Dlaczego warto jeść miechunkę? Jedz ten smaczny owoc dla zdrowia serca i skóry. Zobacz, co kryje w sobie miechunka peruwiańska i rozdęta

Miechunka wzmacnia odporność

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C (miechunka peruwiańska zawiera 11,10 mg witaminy C w 100 g), która jest silnym przeciwutleniaczem owoce miechunki zwalczają wolne rodniki i wzmacniają odporność organizmu. Warto po nie sięgać w czasie przeziębienia czy grypy. Witamina C przyczynia się również do zwiększenia wchłaniania innych składników odżywczych takich jak żelazo czy witamina E. Jako antyoksydant wpływa ona także na produkcję kolagenu, dzięki czemu przyspiesza gojenie się ran i działa przeciwzapalnie, a także spowalnia starzenie się organizmu i zmniejsza widoczność zmarszczek.

Zobacz również

Piaszczyste plaże w Bydgoszczy i okolicach. Tu poczujesz się jak nad morzem

Piaszczyste plaże w Bydgoszczy i okolicach. Tu poczujesz się jak nad morzem

Turniej WTA w Rzymie. Gauff rywalką Świątek w półfinale

Turniej WTA w Rzymie. Gauff rywalką Świątek w półfinale

Polecamy

Bardzo ciężka biologia. Maturzyści dzielą się wrażeniami o maturze rozszerzonej

Bardzo ciężka biologia. Maturzyści dzielą się wrażeniami o maturze rozszerzonej

Ekspresowy tantanmen ramen w 20 minut. Migiem zrobisz to japońskie danie

Ekspresowy tantanmen ramen w 20 minut. Migiem zrobisz to japońskie danie

Najlepsze ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką. Ten przepis to prawdziwy hit

Najlepsze ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką. Ten przepis to prawdziwy hit