Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Łagiewnikach w konkursie „Natura od kuchni”

Grzegorz Świstak
Grzegorz Świstak
Koło Gospodyń Wiejskich „Czerwone Jarzębinki” z Łagiewnik startuje w ogólnopolskim konkursie Lasów Państwowych organizowanego przez Centrum Informacyjne Lasów Państwowych. W ten sposób panie będą promować dary, które oferuje las. Panie z Łagiewnik przygotowały przede wszystkim stroiki i ozdoby. Z dań proponują kotlety z grzybów i gulasz.

Kobiety z Kół Gospodyń Wiejskich to liderki w swoich lokalnych społecznościach – wyjaśnia Józef Kubica, p.o. dyrektor generalny Lasów Państwowych. Dynamiczne i poszukujące, odmieniają wizerunek współczesnej wsi. Wierzę, że dzięki ich wsparciu zdołamy upowszechnić wiedzę o leśnych kulinariach, a zarazem o przyrodzie lasów i zrównoważonej gospodarce leśnej.

Społeczność Łagiewnik tworzą jedni z najaktywniejszych mieszkańców gminy Resko. Od lat czerpią inspirację z natury w upiększaniu swojej wioski. Teraz postanowili pokazać szerszemu gronu odbiorców, że z darów lasu można wykonać piękne ozdoby, które cieszą wszystkie zmysły przez długi czas.

Las to bogactwo materiałów i inspiracji – mówi Ewa Simonowicz-Woźniewicz z Nadleśnictwa Resko. Wszystkich, którzy chcieliby się o tym przekonać, zapraszamy na rynek miejski w Resku w najbliższą sobotę 5 listopada. Od godziny 12:00 "Czerwone Jarzębinki" będą prezentować własnoręcznie wykonane prace.2

Najlepsze produkty to takie, które daje nam natura. Próżno szukać cenniejszego ich źródła niż las. Naturalne produkty pochodzenia leśnego, zarówno te roślinne – owoce czy zioła, jak i zwierzęce – mięsa z dzika, jelenia czy sarny, to najlepszej jakości kategoria żywności spod znaku „bio”. Uzyskiwana bez nawożenia, środków ochrony roślin i sztucznych pasz, w najwyższym standardzie dobrostanu.

Na konkurs przygotowaliśmy stroiki z wszystkiego co znajdujemy w lesie – powiedziała nam Garbarczyk, sołtys Łagiewnik. Wykonaliśmy również stroiki w słojach. Również dzieci włączyły się w tworzeniu przedmiotów z daru lasów. Na sobotę dla mieszkańców przygotowaliśmy kotlety z grzybów oraz zupę gulaszową.

Po zakończeniu konkursu organizator planuje zebrać i wydać w publikację „Dzika kuchnia. Dobre z lasu” - najlepsze regionalne, domowe przepisy wykorzystujące leśne produkty. Wyjątkowa książka kucharska z lokalnymi przepisami kół gospodyń wiejskich będzie dostępna między innymi w formie darmowego pliku pdf, do pobrania ze strony Lasów Państwowych.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lobez.naszemiasto.pl Nasze Miasto