Ciasto z rosą, poparaniec i inne smakowite wypieki
Ciasto cappuccino Poleca Małgorzata Rąpalska z Koła Gospodyń Wiejskich w Złakowie Składniki Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek wody Masa: 3 szklanki mleka w proszku 2 serki homogenizowane - waniliowe 2 śmietany fixy 1/2 kostki masła 1/2 margaryny do pieczenia 1 szklanka cukru pudru Wykonanie;Biszkopt: żółtka ucieramy z 3/4 szklanki cukru. Białko ubijamy z 1/4 szklanki cukru. Pod koniec ucierania żółtek dodajemy po łyżeczce wody, mąki i proszek. Na to wylewamy białko i delikatnie mieszamy. Pieczemy. Masa: masło i margarynę miksujemy z cukrem, dodajemy serki, mleko i śmietanę fix - miksujemy. Przygotowujemy 1 szkl. kawy rozpuszczalnej. Biszkopt przekrawamy na pół, spodni płat nasączamy kawą rozpuszczalną i smarujemy połową kremu, przykrywamy drugim płatem biszkopta, nasączamy go kawą, smarujemy kremem, posypujemy wiórkami czekoladowymi.