Ciasto z rosą, poparaniec i inne smakowite wypieki
Tort naszych babć Polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Lasowicach Wielkich Składniki Na biszkopt 10 jajek do biszkoptu 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki ziemniaczanej Na masę tortową 4 jajka 1 kostka masła 82 proc. 1 kostka margaryny cukier puder cytryna odrobina wódki Wykonanie Biszkopt - ubijamy 10 jajek z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę tortową i ziemniaczaną w podanych wyżej proporcjach. Pieczemy przez 45 min w temp. 180 st. Gdy biszkopt ostygnie, kroimy go na trzy części. Do biszkoptu przygotowujemy masę tortową. Masło i margarynę ucieramy na puch. Ubijamy jaja z cukrem i powoli dolewamy. Potem dodajemy jeszcze sok z cytryny i trochę wódki do smaku i mamy już gotową masę. Smarujemy nią biszkopty. Na jedną warstwę biszkoptu wykładamy słoik dżemu wiśniowego. Skrapiamy ponczem. Ozdabiamy tort wg uznania.